kolmapäev, 11. detsember 2013

Paarisuhte 5 etappi, mitmendani teie jõudnud olete?




Tõlgitud lehelt: http://www.loveatfirstfight.com/

Miks mõned abielud purunevad, teised kestavad kogu elu?



Iga suhe läbib oma elueas 5 staadiumi ja iga eelnev ehitab aluspõhja järgnevale. Etappidest teadlik olles on võimalik ennast nendeks paremini ette valmistada, läbida nad ilma, et ühessegi saatuslikult kinni jäädaks.

Need 5 etappi on:

  1. Romatika
  2. Võimuvõitlus
  3.  Stabiilsus
  4.  Pühendumine
  5. Koostöö ja õndsus


Esimesest kahest tuleb rääkida pikemalt kuna need on etapid, millest enamus paare kunagi edasi ei saa.

ROMATIKA (narkootilise sõltuvuse faas)


Loodus on loonud romantika, et me kõik armuksime.
Loodus paneb meid armuma
kuid mitte suvalisesse inimesesse.

Armumise tõeline põhjus:


Looduse eesmärk on liikide jätkumine. Kohanemine ja kasv on selle jätkumise eelduseks.
Kuidas loodus selle kohanemise ja arenemise kindlustab?
Pannes meid armuma inimesesse, kes on kõige ebatõenäolisem kandidaat rahuldama meie vajadusi ja kõige tõenäolisem kandidaat elustama meie õudusunenägusid.

Lühidalt öeldes on see siis Universumi kõige ebasobivam inimene SINU jaoks. Sellegipoolest on see täiuslik inimene vajutama su nuppe ja viima sind välja su mugavustsoonist, inimene kes sunnib sind KOHANEMA ja ARENEMA.

Armumise hetkel me muidugi oma partneri vigu ei näe.
Kui me neid näeks, jookseks me nii kiiresti kui suudame vastassuunas minema.
Loodus uimastab meid.

Armastuse keemia:


Kui inimene armub, siis saadab tema aju verre kokteili kemikaale (oksütotsiin, phenylethylamiin ja dopamiin) mis panevad südame hüppama ja puusad õõtsuma.
Ainuke vahe narkootilise uimaga on see, et armumine on legaalne.


Samuti nagu uimasti, paneb armumine vaatama maailma läbi roosade prillide, nägema vaid seda mis paneb end hästi tundma ja ignoreerima kõiki ohumärke. Sa näed ainult seda, mis sind su armsamaga ühendab ja sarnaseks muudab, sa peidad kõik partneri vead ja püüdled ainult nende käitumiste ja sõnastuste poole, mis mõlemale toredad tunduvad.

Kuid uim lahtub. Ja see juhtub u 2 kuu kuni 2 aasta pärast.
Sellel hetkel lõpetab aju armastusekemikaalide tootmise ja sa ärkad “armastusepohmellis” maailma kõige ebasobivama inimese kõrval.

Romantikaetapp on lõppenud ja võimuvõitluse etapp algab.

Filmitööstus on muutnud romantikaetapi glamuurseks, kuvades seda kui armastuses saavutatavat haripunkti. Selle tulemusena, kui meie suhe jõuab võimuvõitluse etappi, satume me paanikasse ja eeldame valesti, et kuna me enam ei imetle üksteist on meie suhe vale. Paljud suhted purunevad võimuvõitluse etappi jõudes ja inimesed hakkavad otsima sobivamat partnerit, avastamaks vaid, et see sama juhtub järgmises suhtes uuesti ja uuesti ja uuesti…

VÕIMUVÕITLUS (armastusepohmell)


Enamus esmaabielusid lahutatakse selles etapis-  3-4 a. peale abiellumist.
See on enamusele paaridest väga raske aeg kuna illusioon armastuse igikestvusest laguneb ja asendub pettumuse ja vihatunnetega.
Selle asemel, et näha oma sarnasusi fokuseeritakse nüüd erinevustele ja partneri vigadele. Alustatakse tööd, et partnerit muuta- tagasi selleks, kes ta oli enne. Võimalik stenaarium on ka partneri karistamine selle eest, et ta pole endine.
Võimalik on ka mõlemad stsenaariumid koos.

Sageli läheb nii, et üks partneritest tõmbub eemale kuna vajab veidi rohkem ruumi, ning teine tunneb ennast selle peale emotsionaalselt mahajäetuna ja asub esimest jälitama.
Kui midagi sellest tundub tuttav, siis olete absoluutselt kindlalt võimuvõitluse faasis.

Selle etapi eesmärk on kujundada välja iseseisvus suhte sees ilma armastuse sidet purustamata. See staadium võib kesta paarist kuust kuni pikkade aastateni, sõltuvalt toetusest ja juhendamisest mida paar saab ja soovist ja valmisolekust kasvada ja areneda.

Kui inimesed ei oma või omanda oskusi võimuvõitlusega toimetulekuks ja erimeelsuste lahendamiseks, siis jäävad võimuvõitluse episoodid suhtes sageli korduma.

On kaks viisi kuidas paljud paarid võimuvõitlusega toime tulevad:
  • Lahkuminek- võetakse esimene võimalus või põhjus ja lahutatakse. Sageli on neil inimestel palju lühiajalisi suhteid mis ei jõua kunagi tõelise pühendumiseni, otsitakse armastust kui leitakse pidevalt pettumusi.
  • Ellujäämine-  teekonda jätkatakse koos, püütakse valu ja frustratsiooni sees ellu jääda, hoida kinni suhtest mis juba ammu ei ela. Inimesed, kes on valinud selle tee mõtlevad enamasti, et hea suhe eeldab ohverdamist ja kompromisse. Nende suhe lameneb lõpuks, nagu ka nende seksuaalelu.


Võimuvõitlusest ülesaamine


Alternatiiv neile kahele on võimuvõitlusest ülesaamine,
kas ise või professionaali abiga.

Märgid, et olete võimuvõitlusest üle saanud on järgmised:
  • Üksteise erinevuste aktsepteerimine ja väärtustamine
  • Oskus võimu jagada ja arusaam, et jõu kasutamine ei vii sind kunagi selleni mida sa armastuses tegelikult vajad
  • Arusaamine sellest, kes te olete ja mis teil paarina olemas on
  • Loobumine fantaasiast, et on võimalik harmooniline elu milles pole kunagi ühtegi konflikti
  • Elu võtmine just sellisena nagu see on


Kuigi see võib kõlada lihtsana ei ole võimuvõitlusest läbiminek enamusele paaridest lihtne ülesanne. Allaandmine poolel teel on lihtsalt liiga ahvatlev, lõpetada suhe kuna töö sellega tundub liiga raske.

Reaalsuses tähendab see seda, et inimene lihtsalt ei ole nõus vaatama endasse ja nägema seal asju mis suhte võimatuks muudavad- see on liiga valus.

On väga oluline, et selles kohas otsitaks abi kelleltki kes asjade tegelikust seisust aru saab ja toetada suudab ning paari võimuvõitlusest läbi aitab.
On olemas paari ja pereterapeudid, temaatilised raamatud ning sõbrad/sugulased, kes on selle etapi oma suhtes läbinud.

STABIILSUSE FAAS


Kui ollakse lõpuks õppinud kakelma viisil kus mõlemad võidavad, liigutakse edasi stabiilsuse faasi. Armastus muutub jälle põnevaks ja kui võimuvõitlusest ollakse üle saanud, tundub armastus siin hoopiski veel sügavam ja küpsem kui ta romantilises faasis oli.

Selles faasisi saab lõplikult selgeks, et partnerit ei õnnestu mitte kunagi muuta ja sellisest soovist loobutakse.
Sobib, et partner on erinev, mõlemal on selged piirid ja tunnete vajadust teineteist vastastikku austada.
Kui ei, siis liigute tagasi võimuvõitluse faasi.

Ka sellesse faasi võib kinni jääda kui valitsevast rahust ja stabiilsusest väga sõltuvusse jääda. Tuleb meeles pidada, et areng tähendab muutusi ja mugavustsoonist väljasattumisi.

PÜHENDUMINE


Pühendumise faasis võetakse reaalsus täielikult omaks-
olete mõlemad inimesed ja teie suhtel on sellest tulenevalt puudujääke.
Ollakse õppinud teineteist armastama ja osates teineteist aktsepteerida valitakse üksteist nüüd juba teadlikult.

Võidakse täiesti ausalt oma partnerile öelda: “ma ei vaja sind, ma valin sinu, teades su häid ja halbu külgi”.

Tunnetatakse armastuse, kuuluvuse, lõbu ja rõõmu, võimu ja vabaduse ilusat tasakaalu.

Oht selles staadiumis on jääda lootma, et kogu töö on nüüd tehtud. Kuigi see võib individuaalsel tasandil tõsi olla, on igaühe töö maailmas siin just algamas.

Alles siin faasis on inimesed tegelikult valmis selleks, et abielluda. Enamus inimesi abielluvad romantilises faasis kui nad on “laksu all”, enne kui nad on üldsegi veel õppinud konfliktiga toime tulema. Kas pole hirmutav?

ÕNDSUS/KOOSTÖÖ


Selles faasis ollakse kaks inimest, kes on otsustanud töötada meeskonnana. Liigutakse maailma. Ollakse oma suhte kitsastest piiridest edasi liikunud ja suhe saab kingituseks kogu maailmale. Sageli töötab selles faasis olev paar mingi ühise projekti kallal- mõne jagatud loova valdkonna arendamisel, millest maailmale kuidagi kasu on- äri, heategevus, perekond.



Kui ollakse koos olnud palju aastaid ja ollakse õndsuse faasis, siis tuleb olla ettevaatlik, et ei investeeritaks liiga palju energiat väljapoolsesse maailma ja ei unustataks omavahelist suhet toita.


***
Need faasid ei ole lineaarsed protsessid, pigem on see kui spiraal mis keerdub ülespoole. Hoitakse alal õppetunnid mida igas faasis ollakse õppinud ja tuuakse need endaga aregu käigus kaasa. Eri aegadel ollakse ühes või teises etapis ja seal on kaasas kogu teiste etappide tarkus ja teadmised.

Võimuvõitlusse tullakse ikka ja jälle tagasi, kuni õpitakse üksteist armastama ja üksteise erinevusi hindama, kaklema viisil mis suurendab lähedust ja seotust, selle asemel, et seda söövitada.

Kui vahest imestad, mis oma partneriga kogu aeg samade asjade üle vaidled, siis on see tõenäoliselt sellepärast, et te pole võimuvõitluse faasist veel üle saanud.



7 kommentaari:

  1. mulle jäi väga meelde üks selline artikkel http://tsau.ee/blogi/suhte-erinevad-etapid/ kus etapis on veeidi teistsugusesst seisukohast võetud.aga nii palju võin öelda et ise olen jõudnud sinnamaani kus suhtesse saabub tasakaal

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

      Kustuta
  2. Olen nii uhke ja õnnelik, et olen siin oma tööga jagamas, DR PRINCE IDIALU. Ma lihtsalt ei suuda uskuda, et nüüd on minu endine abikaasa tõesti tagasi minu põlvili, esitades rubiini roos, mis palus mul teda tagasi võtta ja ta oli kurb ja vabandas mind lahkudes ja põhjustas mulle valu pärast abielu lahutamist eelmisel aastal. Ja kogu see ime juhtus pärast seda, kui ma tellisin kiiret 24 tundi DR PRINCE IDIALU võimas loitsu, mille ta pani mind ja mu abikaasa. Söör, ma olen täna kogu maailmas väga õnnelik naine. DR PRINCE IDIALU, sa tõesti tegid seda ... Jah .. See on ime ja igavene rõõm ja rõõm mind ja minu perekonnale täna. Ma olen nii õnnelik ja ma ei tea, kui palju teile tänulikkust ja tunnustust edasi anda söör. Ja kogu maailmale võtke temaga ühendust, kui vajate kohe kiiret abi, sest on tagatud, et ta teid aitab. Saatke talle e-kiri (princeidialu@outlook.com või helistage või küsige +1(845)731-5643)

    VastaKustuta
  3. Elu on hea, kui olete oma kallimale, ma ütlen seda, sest kui mul oli probleeme minu armuke, ma ei ole kunagi näinud, elu on hea asi, kuid tänu Tempel Vastus Dr. Obodo, et aidata mind pani õigekirja tõi mu armuke, et mind 48 tunni jooksul. Mu abikaasa jättis mind teise naise pärast 7 aastat abielu, kuid Dr Obodo aitas mul edasi magic, mis tõi ta mulle 48 tundi. Ma ei ütle teile rohkem üksikasju ise, kuid ma ainult soovitada neid, kellel on probleeme seal suhted või abielu võtta ühendust Dr. Obodo kasutades neid andmeid;
    ( templeofanswer@hotmail.co.uk)
    Whatsapp: + 2348155425481

    VastaKustuta
  4. Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

    VastaKustuta
  5. Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

    VastaKustuta
  6. Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

    VastaKustuta

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.